Despre Do-eri.

Exista o intreaga literatura despre leadership, despre oameni carismatici care au schimbat istoria si au zapacit companii, popoare si mase largi de oameni cu viziunea lor. Bune si astea.

Mi-ar placea insa sa citesc o carte despre aia de fac lucrurile sa se intample. Despre do-eri. Despre esalonul doi. Despre oamenii care primesc directiile de la lideri, spun “am inteles” si vin cu produsul, cu rezultatul, cu finalizarea sau realizarea viziunii. Despre cei care implementeaza, care duc greul zi de zi, care trebuie sa isi asume in cateva secunde o viziune dar mai trebuie sa o si faca sa se intample.

Paradoxal, cred ca nu de lideri ducem lipsa, ci de do-eri. De oameni care isi asuma profesionist partea cu facutul, despre responsabilitatea asumarii viziunii. De oameni carora nu trebuie sa le explici ci care preiau din zbor si duc mai departe. Cu entuziasm, profesionalism si atentia la detaliu pe care vizionarii nu prea o au. De oamenii fara de care vizionarii nu prea au valoare. De oamenii pe care se bazeaza zilnic generalii. De oamenii care sar pentru visul altora.

Unde ii gasim, cine sunt acesti oameni, cum ii recunosti ?

Cred ca subestimam foarte mult un “Am inteles” pe bune. Ar trebui sa apreciem mai mult oamenii care pot sa duca la capat viziunea ce ii consuma pe primii.

Mai cred ca puterea unei companii sta in esalonul doi, in capacitatea de intelegere si implementare a unei directii. Cred ca sunt in cautarea unor astfel de oameni acum…

2 thoughts on “Despre Do-eri.

  1. Mugur, in articolul asta ai fost scurt si la obiect si ai pus problema exceptional: intr-adevar, avem nevoie de DO-eri mai degraba decat de Vizionari. Iar DO-erii astia se lasa foarte greu gasiti. Ori sunt foarte putini cei care inteleg o directie si vor sa-si asume constient riscurile, … ori sunt prea putine companiile care sunt dispuse sa-i motiveze suficient de bine incat sa-i scoata din barlog. Ori, in virtutea unei automotivatii puternice, si-au gasit deja drumul, si isi acorda singuri atat suturile in cur, cat si satisfactiile aferente unui astfel de drum – refuzand sa se mai incoloneze vreodata.

    Bottomline … unde te-ai gandit sa cauti DO-erii?

    • Do-erii valorosi sunt vizionarii la inceput de drum. Sunt cei care vor sa ajunga mai departe, sa obtina mai mult dar sunt in faza in care inca invata, sunt la inceput.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.