Cum Se Rezolva O Tara

Cum devine o tara moderna ? Teoretic simplu. Prin modernizare, control, egalitate de sanse si oportunitati.

393835_10151198649325298_1583850929_nCe e mai jos nu se potriveste neaparat cu stadiul actual al tarii dar asa pentru viitor (10 ani) iata o lista:

Societate informatizata moderna

  1. Sistem unic de urmarire si identificare a persoanei, dupa CNP, un singur document pentru orice: identificare, permise de conducere, card de sanatate, vot etc. Nu mai vorbim de toate bazele de date interconectate and stuff. Singura, numai masura asta rezolva 80% dintre problemele unei tari – birocratie, fiscalizare, infractionalitate etc.
  2. Al doilea sistem de identificare al persoanei ar trebui sa fie numarul de mobil. Toata lumea trebuie sa aiba un mobil si sa poata sa-l updateze instantaneu in sistem daca il schimba.
  3. Vot electronic in tara si afara.
  4. Semnatura electronica si plata numai cu cardul (sa nu mai ai voie din 2017 sa mai platesti altfel in anumite locuri, sau pe CNP-ul tau sa trebuiasca sa platesti maxim 20% din plati cu cash). Asta e principala masura punitiva contra evaziunii fiscale.
  5. Tokenul din banca este cel cu care te loghezi in sistemul informatizat in legatura cu viata ta in relatie cu statul: asig sanatate, impozite, proprietati etc.

Responsabilitate personala si in relatie cu mediul

  1. Scoaterea plasticului din viata noastra. Sa fie interzise peturile, pungile, diminuate ambalajele.
  2. Recuperarea totala a gunoaielor reciclabile.
  3. Radare si camere automate pe toate drumurile nationale si in orase. Fara trecut pe rosu, fara viteza excesiva. Amenda instant pe SMS, nu peste 6 luni.
  4. Parcarea aiurea sa fie grav sanctionata, inclusiv cu ridicarea. Dar prefer amenda lipita pe parbriz. Daca ai primi in fiecare sapt o amenda de 500 de lei pentru parcare n-ai mai parca aiurea si bulevarde ca Mosilor n-ar avea doar o singura banda circulabila pe sens.
  5. Interzicerea rablelor evidente, astea cu ITP-ul manarit, numere de Bulgaria etc.
  6. Aruncatul lucrurilor pe jos sau rahatii de caine sa se pedepseasca exagerat.

Stabilirea si crestere unor vectori generatori de mandrie a unei tari

Cateva exemple: o armata de elita, o linie aeriana de top, niste produse unice, de top, un sport. De exemplu suntem cei mai buni in lume la gimnastica dar sportul nostru national e oina. Tenisul ne-a adus in ultima vreme mult mai multa mandrie decat orice.

Alt exemplu, daca facem pe Transfagarasan o cursa internationala de viteza spectaculoasa, in fiecare an, ne rezolvam de tara cool pentru toata lumea.

Turismul are poate cel mai mare potential. Poate sa creasca de 10 in urmatorii 10 ani.

Politica

  1. Portal politic public in care se urmareste perfomanta politicienilor. Ce promit si ce fac. Tindem sa uitam foarte usor ce se promite. Tot aici, sa avem in clar cvurile, averea politicienilor si traseismul politic, cu realizarile la fiecare etapa + proiectul personal pentru Romania al fiecaruia. Sa avem o situatie cu ce a votat individul in diverse situatii.
  2. Depolitizarea cu sanctiunea pedepsei penale pentru institutii de control: Av Poporului, CNA, tot felul de sinecuri pentru clientela, administratie etc. Plan anual de reducere a schemei de personal, pe masura ce se informatizeaza societatea.
  3. Parlament de 150 de oameni, sa-i cunoastem mai bine, pepiniera politica urmatoare. Fara imunitate. Si cu vot la vedere.
  4. Transparenta. Acte, sedinte, intamplari, sa fie pe net iar cand se cer legal sa fie date.

Breslele

  1. Rezolvarea unor bresle esentiale pentru tara: armata, educatia, medicina, artistii, arhitectii, politistii.
  2. Justitia sa fie mai intai o breasla si mai apoi o putere in stat

Educatia

  1. Universitati pe bune, cu cercetare la pachet. Top clar al facultatilor pe rezultate.
  2. Educatie vocationala si nu populara.
  3. Educatie flexibila, educatia privata sa se faca cum doresc domnii. Nu cred ca trebuie sa avem un singur sistem de invatamant, mai ales superior.

Economia

  1. Rezolvarea infrastructurii rutiere. Nu ne trebuie mai mult de 2.500 km de autostrazi. Asta se rezolva pana in 2025. Ideal este sa reducem numarul masinilor pe strazi.
  2. Rezolvarea infrastructurii feroviare. Trenul ca principal mod de transport in tara. 300km/h intercity rezolva miscarea oamenilor in tara si reduce aglomeratia de tranzit in orase. De la incendiul de la Colectiv pana azi au murit mai multi oameni pe sosele decat in incendiu.
  3. Management privat pe bune la 50 de companii de stat.
  4. Doi ani la rand nu reusesti sa diminuezi pierderile, se inchide intreprinderea.
  5. Rezolvarea povestii cu taxarea muncii. Sa nu mai existe forme alternative de plata in modul in care exista acum. Daca vii la un birou trebuie sa ai carte de munca si asigurari.
  6. Stabilitate fiscala.
  7. Stabilitate bugetara. Aceleasi procente stabilite clar, an de an. Care sa permita planuri pe termen lung.

Natalitatea

Atat. Cumva e cea mai grava problema de sustenabilitate actuala.

O dorinta personala: disparitia crucilor de pe drumuri si din orase. BTW, avem deja cruce in fata Casei Radio, acolo unde a murit politistul. Asta e posibila. Alta dorinta ar fi ca analfabatii sa nu mai poata sa voteze. Atat.

2 thoughts on “Cum Se Rezolva O Tara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.