Orasul In 6 Pasi

Ce trebuie sa faci ca primar, ca sa schimbi radical fata orasului, in cel mai ieftin mod:

1. Afisajul stradal. Ai pus un numar de telefon, un site, un contact pe un anunt care e lipit aiurea – amenda. Publicitatea in rest, strict reglemementata.

2. Parcagii. Amenda sa se transforme in puscarie. Parcarea aiurea – ridicat masina.

3. Organizarea vanzarii pe strada. In New York este un singur tip de toneta pentru mancare, alte doua trei pentru alte chestii. Punct. Evident puse in locuri decente si la distante egale.

4. Cainii comunitari trebuie eradicati.

5. Rahatii de caine de pe jos. Te-am prins, ti-am confiscat cainele la fel ca ridicatul masinii.

6. Circulatia. Amenzile sa se dea numai de pe camere si sa se puna tone de camere false.

Orice primar (evident ca exemplele sunt din Bucuresti) care rezolva chestiile astea are un oras normal pe care poate sa inceapa sa construiasca si sa faca infrastructura, transport in comun si tot ce inseamna bunastarea locuitorilor.

7 thoughts on “Orasul In 6 Pasi

  1. Intr-o lume ideala asa s-ar intampla. La noi, prietene… Iti trebuie mai intai legi si reglementari, iar ca sa le pui in aplicare functionari ai statului, de orice fel ar fi ei) care sa fie responsabili.
    Drept urmare trebuie sa schimbi ceva mentalitati, ca oamenii sunt aceeiasi.
    Iar lupta cu lorile de vant se va transforma in renuntare… Sau nu stiu cum i-as spune.
    In rest pe hartie arata extraordinar si suna foarte civilizat.
    Insa…

  2. 1- ok,
    2- ok, dar: iti ridic masina daca ai parcarea goala langa tine. Altfel e abuz.
    3 – romanilor le trebuie piete, taranii de pe langa orase au nevoie de piete. Trebuie organizate si reglementate.
    4- Ok,
    5 – Pune pungi de luat rahati prin locurile unde se plimba cainii. In Bucuresti exista asa ceva. Sanctiunea e corecta daca ti se ofera alternativa si refuzi s-o accepti. E ca la parcari.
    6- E nevoie de lege in sensul asta. La noi, intarzie sa apara aceasta modificare. Amenda ti-o poate da, doar agentul.

    • 2. nu. pur si simplu nu ai voie sa parchezi daca nu ai loc. te decizi tu cum faci: transport in comuni, bicicleta, pe jos, parcare la distanta etc
      3. ai dreptate
      5. de pungile pentru rahati trebuie sa se ocupe proprietarii de caini, nu primaria. E ca si cum iti iei pungi pentru gunoiul de acasa.

      • 2. nu pot sa fiu de acord. Nu ridici masina ca e parcata ilegal, dar de fapt nici nu ai o varianta legala. Da-mi varianta, daca nu o folosesc, atunci ridica-mi masina. E dreptul meu sa merg cu masina si datoria celor pe care-i platesc prin accize si impozite sa-mi asigure exercitarea acestui drept. La fel si pt bicicleta. Vreau sa o las undeva in siguranta, sa o leg de ceva, sa am o pista pe care sa merg in siguranta.
        5- proprietarii de caini trebuie educati. Oferindu-le pungi e un mod de educatie. In Hanovra cele 3 tipuri de pungi de gunoi erau oferite de companiile care strangeau cele 3 tipuri de gunoi. Si erau pe culori. Deci proprietarii nu cumparau sacii menajeri din supermarket ca noi. In zona Domenii, Casa Presei prin zona am vazut pungi de adunat excrementele animalelor de companie pe strada. Un fel de dozatoare de pungi langa cosurile de gunoi.

        • 2. eu cred ca spatiile de parcare sunt suficiente. Sunt 20% masini parcate aiurea. Astia 20% o sa aiba mereu argumentul ca nu sunt locuri de parcare asigurate de primarie. Deci, de fapt, o minoritate se va folosi mereu de argumentul asta ca sa parcheze aiurea. Sa spunem ca se deschide parcarea de la Universitate. Care este raza pe care nu ai voie sa parchezi aiurea ? Acopera tot centrul vechi ? Merge si pe Elisabeta ? Nu cred ca merge cu paralela intre capacitatea de parcare si respectarea legii. Legea e clara – nu parchezi aiurea si asta e.
          5. ai caine, ai responsabilitati. Ai copil, cumperi pampersi. Adica, eu ca proprietar de caine sa invoc ca nu-mi da primaria pungi ? WTF ? Aici nu e vorba de educatie ci de aplicarea legii. Te caci pe strada, platesti.

          • 2 – in Bucuresti sunt 5 masini pe un loc de parcare. Statistic! Problema e ca legea e simpla, in timp ce realitatea e complexa. Si de aici toate discutiile.
            5 – ei vezi, aici e diferenta intre civilizatia din Germania si cea din Canada. Prima e facuta cu forta, cu aplicarea legii si a pedepsei, in lipsa carora “civilizatia” dispare(vezi nemtii veniti in Romania), iar cealalta e realizata prin educatie si nu dispare nici daca vii in Romania. Eu cred ca e vorba strict despre educatie, rolul legii fiind doar de coercitie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.