Cateva Lucruri Pe Care Le-am Invatat Pana La 40 De Ani

Am dat peste ce a scris Radu aici si m-am apucat si eu sa le scriu pe ale mele, pentru ca suntem oarecum din scoli de gandire diferite 🙂

Disclaimer: cu cat esti mai batran cu atat esti mai filozof. Ca urmare:

1. Cred ca in viata este infinit mai bine sa faci cat mai multe lucruri, si sa te pricepi mai putin in cat mai multe domenii, fata de a te concentra si specializa pe un singur lucru. Explorarea continua este preferabila incremenirii in proiect.

2. Sunt carti, tari, experiente, situatii care te vor marca cumva in viata dar nimic nu o va face mai intens ca oamenii deosebiti pe care o sa-i intalnesti. Scopul principal al vietii ar trebui sa fie sa cunosti cat mai multi oameni, universuri personale. Aceste intalniri sunt cele care te vor modifica esential.

3. Trebuie sa afli cat mai devreme cine esti si cine nu esti. Ce iti place, ce stii sa faci si ce nu. Plecand de aici, nu pierde vremea cu lucrurile, oamenii care nu te intereseaza. Complezenta, politetea si toleranta excesive fata de lucruri lipsite de miza te tin pe loc. Un egoism ponderat este mult mai rentabil. Totusi nu rani oamenii gratuit.

4. In fiecare etapa a vietii, proiectele personale sunt cele care te trag inainte. Ca sunt de job, de familie sau in zona pasiunilor trebuie permanent intretinute. Cultiva-ti permanent pasiunile. Oamenii fara pasiuni sunt dubiosi.

5. Fa lucruri degeaba. Fa tampenii. Fa nefacute. Fa constant. Fa cu entuziasm. Fa ca sa vezi ce se intampla. Fa azi. Fa singur. Fa impreuna cu altii. Fa o pauza.

6. Citeste. Carti.

7. Nu iti construi un brand personal. Este cea mai proasta directie in care iti poti folosi resursele. Nepasarea valoroasa este preferabila spoielii lipsita de substanta. Fereste-te de oameni care fac eforturi sa isi construiasca mai intai brandul.

8. Capacitatea de a gasi energie si pozitivism in lucrurile normale din jur este cea mai buna contrapondere la greutatile de zi cu zi. Asculta muzica si danseaza, surprinde-i pe cei din jur, spune mai des da, imbraca-te mai ciudat, nu te lua in serios tot timpul, cultiva-ti autoironia, lasa garda jos. Spune oamenilor ca-i iubesti.

9. Angajamentul si cuvantul dat sunt importante. Nu fa erori grave cu prietenii, familia, oamenii la care tii.

10. Nu trece usor peste kitul de baza: sa stii sa vorbesti, sa stii sa scrii, sa stii sa te imbraci, sa stii sa mananci, sa fii curat si placut.

11. Nu tine contabilitatea pentru cat dai si cat primesti la lucrurile importante. Daca iti iese asta cu altruismul, ai cam rezolvat mare parte din jocul vietii.

12. Fii curios si mergi pe intuitie. Educa-ti intuitia.

13. Adapteaza-te la momentul vietii in care esti, la ce simti, la ce ai mai descoperit intre timp. Nu sta prea mult sa te gandesti daca schimbi sau nu principiile mai vechi.

14. Incearca sa crezi in ceva cu putere: in Dumnezeu, in forta binelui, in intuitie, in sansa, in horoscop, in miracole, in destin, in tine. Ajuta.

15. Daca n-ai simtul umorului esti cam fara speranta. Precizez: trebuie sa simti constant prezenta umorului.

16. Iesi cat mai des din zona de confort. Zona de confort este pentru refacere cand nu iti ies celelalte.

17. Selectia ta din ce vezi, auzi, ti se intampla, ti se recomanda, din ce trebuie, este de fapt cea mai importanta decizie de zi cu zi. Nu lua ca pelicanul, nu desconsidera totul.

Altfel spus: Gandeste cu capul tau, actioneaza prin filtrele tale. Este singura cale prin care dai ceva lumii si te ajuti personal.

PS: Nu poti sa eviti viata. Nu poti sa pacalesti viata.

28 thoughts on “Cateva Lucruri Pe Care Le-am Invatat Pana La 40 De Ani

  1. Ma tot gandeam la ce punct ar trebui sa lucrez mai mult. Mi-am dat seama insa ca nici nu-mi trebuie mai multe puncte, 12-le e esential. Nu cred ca lipseste curajul ci “intuitia educata”, asa cum spui tu…

  2. Domnule dragă,un articol super fain! Mă bucur că te-am putut”citi”prin intermediul Dianei Borca.Dacă ai învăţat toate aceste lucruri,e bine! Eu am cam trecut de 40,dar…m-ai făcut să mă gândesc la una alta.MulÅ£umesc!

  3. Pingback: 26 de lucruri pe care le-am invatat pana la 26 de ani | bunescu.ro - Logoreea mă iubeşte. Eu o înşel uneori.

  4. Foarte frumos spus. Orice om ar trebui sa gandeasca asa. Unii oameni traiesc doar pentru a umple timpul dintre momentul in care ne nastem si cel in care murim, dar nu e chiar asa. Viata chiar merita traita si daca stii cum sa o faci, chiar nu e asa de rau! 🙂

    Frumos articol, felicitari!

  5. Punctul 3 mi se pare esential. De aici si importanta dictonului socratic de a te cunoaste pe tine insuti. Contar sfaturilor, nu-i bine sa fii excesiv de prietenos (sociabil) deoarece lumea te poate eticheta drept superficial. Asta fiindca sunt foarte multi oameni care se grabesc sa puna etichete. Acum, ma aflu intr-un moment in care ma uit in jur si incep sa selectez lucrurile si oamenii cu care merita cu adevarat. Viata trece oricum, diferenta e data de felul in care trece.

  6. Pct.1. Specializarea spre superspecializare, si adevarata ULTRASPECIALIZARE, pe o zona ingusta, face ca cei ce se dedica, de regula cu multa pasiune, sa devina extrem de vulnerabili la ,,fluctuatiile,, ultimilor deceni, si aceasta nu numai la noi. De precizat ca acestia au contributia cea mai semnificativa, directa sau indirecta la inovatie/descoperire. Avand si varsta, trecuta cu mult peste 40, ca constatare directa, SPECIALISTII autentici, frecvent au vulnerabilitati psihice. Privitor ,,sa faci cat mai multe lucruri,, DA/DA, dar sa le faci bine. Toate cele de bine.

    • Idunno … am cunoscut ceva specialisti la viata mea, chiar foarte specialisti, si cei care m-au impresionat cu adevarat aveau interese foarte variate si erau implicati in chestii foarte diverse. Era poate pura coincidenta ca intr-un domeniu anume ajunsesera sa fie considerati super-guru.

  7. “Oamenii fara pasiuni sunt dubiosi.” – as reformula usor: “Oamenii fara pasiune sunt dubiosi.” Sau mai rau decat dubiosi. Pentru mine, oamenii fara pasiune sunt deprimanti.

    “Citeste. Carti.” Foarte de acord, dar … e si-un pericol aici. Cartile nu-ti vor da niciodata experienta. Aia se castiga doar pe viu, si e nepretuita. Indiferent de ce natura ar fi. Asa ca e bine sa nu exagerezi in nici o directie.

  8. Sunt lucruri ce se intampla mai mult sau mai putin, fiecare dupa necesitati.
    Insa viata nu se termina totdeauna la 40 de ani, iar intrebarea este daca in continuare ai mentine atitudinea de mai inainte, daca mai adaugi ceva la ea si pentru ce interval ai face-o presupanant ca ai vietuii constient in aceeasi structura pana la 480 de ani.

  9. Fii ceea ce vrei să fii!Foarte bun punctele de vedere! Nu ÅŸtiu de ce nu pot ÅŸi cei mai tineri să adere la ele! Din păcate li se spune mereu: “Fă ceea ce îţi spun eu!”

  10. Eu am trecut binisor de 40, dar incerc sa merg inainte.
    Bune povetele, chiar daca unele vor deranja.
    E bun si putin egoism, dar foarte putin.
    Nu trebuie uitat ca traim intre oameni, si, ca fiecare om are particularitatile lui, sensibilitatile lui.
    Noi romanii, avem foarte multe probleme personale de rezolvat. Dotati cu o zestre genetica de exceptie (umanism, cinste, bun simt, modestie,…) suntem totodata superficiali si usor de manevrat, fapt pentru care mai toti alogenii profita. Ultimii ani ai comunismului si vremurile de dupa disparitia acestuia au facut sa se micsoreze patima noastra pentru carte, pentru cultura, pentru stiinta.
    Ar trebui sa incercam sa redam poporului credinta ca “Fat Frumos, Greuceanu, Harap Alb” inving totdeauna fortele raului (zmeul, hotia, fmi-ul, dezmembrarea tarii, …).
    Trebuie gasite metodele de a redestepta in popor dragostea de stiinta, de tara, de neam.
    HAIDETI SA INCERCAM SA REDAM ACESTUI POPOR VALORILE MORALE CARE L-AU CONSACRAT.
    Haideti sa revenim la motoul LIBERALILOR rosii: PRIN NOI INSINE.

  11. Cred ca fiecare din noi descopera diferit toate aceste lucruri si le aplica diferit. Eu ma bazez foarte tare pe intuitie altii deloc. Nu pot fi reguli generalizate.

  12. Citind acest articol am fost bucuros să aflu că lucruri pe care le consider eu importante sunt avute în vedere și de alții. Mugur mi le-a sintetizat și mi le-a arătat mai bine. Mulțumesc pentru articol. Am împlinit și eu recent 40 de ani și simt la fel. Nu sunt singur în lume.

  13. E incurajator sa vezi ca cineva la 40 de ani confirma ceva ce banuiesti la 26. Ma refer la punctul 1 in special. Mi-a placut mult articolul. Personal trebuie sa mai lucrez la simtul umorului si sa nu ma duc inspre brand personal. Problema recunoscuta si inteleseasa e pe jumatate rezolvata.

  14. Pingback: Din experienta altora || Some things will never change

  15. Pingback: Ce-am citit si mi-a placut (2) | AurasMihai.ro

  16. Pingback: Zelist Blog » Blog Archive » Top 101 posturi viralizate pe Twitter

  17. Pingback: 18 lucruri pe care le-am învățat până la 18 ani | Rareş Cojocaru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.