Liderii Se Cresc Sau Apar ?

Am plecat de aici, un post in care Bogdana spune ca trebuie sa incepem sa ne crestem liderii de maine.

Avem nevoie de lideri, de oameni care sa traga blogul, compania, tara inainte, fara indoiala. Dar cum apar acesti lideri, poate fi putin mai diferit decat pur si simpla educatie. Nu cred in liderii facuti dupa carti, dupa exemplul altora. Nu cred in liderii constuiti la scoala de leadership 🙂 Nu cred ca leadershipul se transmite.

Paranteza.

Fiecare grupa a mea de la facultate are urmatoarea distributie:

5% dintre oameni inteleg ce spun si putem face ceva impreuna.

10% ar intelege ce spun daca ar avea interesul.

50% sunt blank si se mai bucura la filme, poze, glume.

35% sunt acolo incercand sa evite viata. Au nevoie si de cursul asta pe diploma si cauta metode sa scape cat mai elegant de examen.

Astia suntem statistic in toate cate facem, fata de multe lucruri cu care ne intalnim in viata. Si daca o luam teoretic, liderii ar trebui sa apara din primii 5%. Dar cumva cred ca nu este asa. Liderii din clasa mea de liceu nu au aparut dintre cei care luau premii. Majoritatea nu au confirmat in directia asta. Sa ne intelegem, premiantii au ajuns bine dar nu pe genul lideri ci pe munca sustinuta. Munca cu nevoie de leadership.

M-am gandit cati lideri am cunoscut personal in viata. La cel mai inalt nivel, vreo 5 in total.

Liderii apar si stralucesc out of nowhere, pur si simplu, uneori depasind incredibil toate sansele teoretice. Apar si gata: ne schimba viata. Liderul este o materie care “lucreaza” ani buni fara nimic vizibil, dimpotriva, pana la momentul cand avanseaza si schimba perspectiva domeniului cumva.

De cele mai multe ori, toate aceste bibliografii si povesti despre lideri sunt de fapt reconstructii ale unor impulsuri, asa cum facem si noi cand stam si cautam argumente pentru o idee care pur si simplu ne-a venit dar care trebuie prezentata altfel la client, sa inteleaga mai bine cat de strategica este.

Alt exemplu e cu Leo Academy. S-a organizat ani la rand din dorinta de a creste viitorii oameni in publicitate. Alesi cu examene si teste serioase inainte. Cei mai buni din agentie stateau saptamani langa oamenii aia sa ii invete, sa ii inspire, sa descopere ceva acolo. Fail total. Zicea Bogdan ca daca i-am fi ales de pe strada si am fi avut o rata de succes mai buna.

Asadar. Nu cred ca merge cu bullet pointuri, nu merge cu strategie, cu bune intentii si educatie in general. Astea sunt pentru clasa de mijloc. Pentru majoritate. Pentru followeri.

Liderii apar out of nowhere.

Valabil si pentru antreprenori.

 

2 thoughts on “Liderii Se Cresc Sau Apar ?

  1. Liderii apar dintr-un mix de calitati, parte innascute, parte dobandite. Enumar aici carisma, hotarare, determinare… Problema apare atunci cand liderul doar mimeaza aceste calitati. Sau atunci cand omul are calitatile necesare, dar nu vrea/ nu stie sa isi asume rolul de lider. Cu toate acestea, liderii cu cel mai mare succes au o pornire innascuta in a-i conduce pe ceilalti.

  2. Liderii apar ei out of nowhere, dar nu apar direct lideri. Apar oameni cu potential de lideri. Care trebuie recunoscuti repede si ajutati putin. Slefuiti. Ca sa poata deveni lideri. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.