Microsoft – World Domination

In cateva zile, Windows 8 ajunge la primii utilizatori si incepe cea mai mare ofensiva din istoria Microsoft. Miza, nici mai mult nici mai putin decat dominarea totala a lumii.

Pare usor SF dar nu e chiar asa.

Windows are o penetrare spre 65% ca OS in sistemele de operare de pe desktopuri si laptopuri in toata lumea.

Saptamana viitoare, posesorii acestor calculatoare vor primi cea mai buna oferta financiara de upgrade de la 7 la 8 si cel mai bun pret de achizitie al noului sistem.

Windows 8 este primul OS care este compatibil cu sistemul de aplicatii pe care le intalnim acum in AppStore sau Android Market. Astfel, este primul care democratizeaza aplicatiile pe desktop si creeaza prima integrare pe trei ecrane: desktop, tableta si mobil incepand din partea cealalta, dar partea in care Microsoft este lider de piata.

Teoria este simpla: acelasi OS inseamna integrare flawless intre tot ce facem pe desktop, mobil si tableta. Din perspectiva “productivitate” asta inseamna costuri mai mici si, impreuna cu stocarea in cloud, este practic solutia completa pentru integrare si flexibilitate maxima.

Apple a inventat asta si si-a integrat device-urile mobile. Cu OS, aplicatii si cloud. Din anumite motive nu a facut asta si cu OS-ul de desktop. In cateva zile, Windows incepe acelasi lucru dar din partea de desktop, spera sa genereze o trecere masiva a utilzatorilor catre 8 si sa dezvolte rapid o infrastructura pentru tablete si mobile pentru a-si face cele 3 ecrane, in mod proprietar.

Cu mobilele, la cum merge in ultimul timp Nokia, treaba pare pe jumatate facuta – pot sa cumpere Nokia la un pret foarte mic iar tabletele nu cred sa fie o problema. Daca mai departe mai realizeaza niste integrari cu alti producatori importanti (Samsung) Win Mobile 8 poate sa creasca repede ca sistem de operare pe mobil tinand cont ca marketul lor are deja peste 100.000 de aplicatii. Interesant ce se va intampla cu Androidul, care nu e sustinut de nici un alt OS important.

Apropo de aplicatii, este evident ca importanta lor va creste exponential in defavoarea programelor si … a website-urilor. Office-ul vine preinstalat si este o aplicatie, toate ziarele importante au aplicatii, de ce ai mai merge pe site-uri de vreme cand exista aplicatii pentru asta si functioneaza pe toate device-urile ?

Practic webul intra intr-o batalie pe viata si moarte cu aplicatiile pierzand si ultimul avantaj pe care il mai avea – accesabilitatea de pe multiplatforme.

Implicatiile nu cred ca le putem deslusi acum, cel putin pentru publicitate lucrurile sunt mult mai controlabile si inchise. Apropo, Windows 8 vine cu platforma proprie de publicitate integrata in aplicatiile proprietare, deci Microsoft urmeaza sa detina un inventar impresionant in cel mai scurt timp. O sa vedeti publicitate in timp ce va faceti PPT-ul pentru prezentare 🙂

Urmeaza ca OS-ul Apple sa se schimbe fundamental si intr-un an putem sa avem doi jucatori care au integrare pe cele 3 ecrane.

In cativa ani lucrurile pot sa se schimbe radical. De vazut 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.