Gradul De Dezvoltare Al Unei Tari

Cum evaluam cat de dezvoltati suntem ?

Dupa cat de curate sunt strazile ? Dupa cat de mult putem plati dari electronice ? Dupa cate expozitii de arta se deschid pe saptamana ? Dupa numarul de intreruperi ale curentului pe zi ? Dupa penetrarea internetului ? Dupa calitatea societatii civice ? Dupa adoptarea EUR sau intrarea in Schengen ?

Da, si dupa astea de mai sus. Mi se pare insa ca exista un index care le cuprinde pe toate cele de mai sus si iti ofera instantaneu, corelat, situatia dezvoltarii la zi a unei tari -> nivelul signalisticii de orientare publica, adica marcajele si indicatoarele. Cu cat o tara e mai dezvoltata, cu atat acestea sunt mai prezente, mai vizibile, mai logice, mai curate, mai frumoase. Fac parte din imaginea si rigoarea unui loc public, din infrastructura de baza a unei tari.

In tarile civilizate, orientarea nu este o problema, este ceva peste care au trecut, este ceva bifat si default. De la autostrazi, la obiective de interes, la strazi, la transport public, la servicii, la pericole si oportunitati totul este acolo, semnalizat unitar si destept.

La noi, casele nu au numere, marcajele stradale sunt moft, autostrazile au indicatoare de iesire chiar la iesire, la metrou nu e clar in ce directie circula metroul, exista vreo 10 fonturi pe indicatoare, marimi cat cuprinde, amplasamente din cele mai diverse.

Romania este inca pentru romani si cunoscatori. Ceilalti sa se descurce.

Intr-o idee separata, imi place decorarea de Craciun de anul acest in Bucuresti 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.