Candoarea Idiotilor

Trebuie sa apreciezi directia consistenta, incheierea grandioasa, in stil a celor patru ani ai Companiei de Circ a Primului Stat din Lume.

Nu se putea termina altfel decat cu o La Grand Finale, la cel mai inalt nivel, in Congres. Trebuie sa apreciem coerenta, trebuie sa apreciem costumele, trebuie sa apreciem crescendoul, placerea jocului, responsabilitatea catre audienta, dedicatia si intrarea perfecta in rol.  Mai rar. Dar de aia e America, America.

———-

Raul e recognoscibil, este evident, este coplesitor. Raul este Hitler, Stalin, Mao, Idi Amin, si alte sute de alti dictatori, criminali si dezaxati care au omorat milioane.

Aici nu avem asa ceva. Nici pe departe. Nu este nimic rau, nimic malign aici. Doar circ, butaforie. Doar niste idioti simpatici care au condus putin, cea mai mare democratie a lumii.

Este atat de simplu: ceea ce esti se vede, transpare, devine orbitor la un moment dat, daca avem destula rabdare. Nu e nimic complicat in spate, nu sunt mecanisme complexe de devoalare, nu sunt mistere sofisticate, locuri impregnabile, adancimi insondabile. La un moment dat, oricat de surprinzator ar fi, concluzia e stravezie. Efortul de devoalare din partea celorlalte parti este pierdere de vreme pentru ca idiotii au mereu cele mai eficiente modalitati si cea mai mare generozitate sa ni se arate exact asa cum sunt.

Putina rabdare si cu AUR, conspirationistii, antivaxerii si toti ceilalti. Simpla trecere a timpului le este cea mai nevaforabila intamplare si nemesisul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.