Despre Cv-uri, Scrisori De Intentie Si Cum Faci Sa Te Angajezi

Anual, cred ca citesc cam 300 de cv-uri, scrisori de intentie sau mailuri prin care mi se solicita angajarea. Din perspectiva asta, simt ca pot sa ii ajut cumva pe toti acesti aspiranti si sa incerc sa le organizez putin gandurile tuturor in aceeasi situatie.

Pe viitor, lucrurile se cam deterioreaza din perspectiva lor si sper ca se imbunatatesc din perspectiva angajatorului in sensul ca somajul, in principiu, va creste, vor fi apreciati din ce in ce mai mult oamenii profesionisti care pot sa aduca o valoare organizatiei din care vor sa faca parte, vor mai disparea din impostori si se vor mai reaseza valorile.

Spun asta din perspectiva vremurile “de groaza” pe care le-am trait prin jurul lui 2008 cand oricine dorea, se angaja in doua saptamani pe tone de bani, cand eram santajati la doua luni cu plecarea, cand stateau oamenii la noi jumatate de an si cu cv-ul upgradat se duceam si ii pacaleau pe altii pe bani mai multi.

Pentru aceste vremuri in care trebuie sa fim putin mai buni pentru a avea o sansa, iata un mic compendiu de angajare:

CV-ul

– Este esential pentru shortlist. Un angajator se uita cam 30 de secunde pe fiecare cv, daca are o zi buna, asa ca incearca sa il faci de o pagina si numai cu elementele esentiale. Selectia in sine este o proba. Ma intereseaza ce crezi tu ca a fost relevant in cariera ta, pentru ca la interviu o sa te intreb despre chestiile acelea si felul in care te definesc, felul in care ma ajuta pe mine. Nu-ti face viata grea ulterior cu prostii pe care le pui acolo.

CV-ul trebuie adaptat angajatorului. Nu functioneaza sa ai un singur CV si sa il trimiti in 15 directii diferite. Este evident ca ai facut mai multe lucruri, ca esti tanar si nu stii ce vrei, ca uneori esti oportunist. Nu ma intereseaza aceste aspecte, viata e complexa. Ma intereseaza daca poti sa-ti faci o strategie pentru nevoia mea si sa imi livrezi un cv care spune ceva despre tine si experienta ta in directia in care caut eu. Nu exagera cu mintitul pentru ca ne cam prindem si te-ai ales cu o stampila de mincinos de care e greu sa scapi.

– Nu te apuca sa inventezi formate de cv-uri mai creative sau mai stiu eu ce, decat daca te pricepi si in domenii de la care se asteapta asta. Mergi pe cv-ul clasic, cat mai succint facut.

– Pe cv trebuie sa se vada foarte bine urmatoarele lucruri: nume, varsta, foto, ultimul loc de munca, cel mai lung loc de munca, cea mai tare realizare a ta, recunoastere, portofoliu (link), educatia care te defineste. Restul sunt detalii si ar trebui sa fie mai jos in ierarhie.

 

Scrisoarea de intentie

Scapa de clisee. CV-ul e un cliseu, scrisoarea nu trebuie sa fie. Scrisoarea te reprezinta, este strans legata de personalitatea ta. Daca vad ca incepi cu aceleasi formule politicoase si plictisitoare ti-am dat dismiss.

Scrie ceva relevant, in legatura cu cerintele postului, cu ce crezi tu ca se asteapta de la o persoana pe un astfel de post. Nu esti in stare, mai bine numai trimiti scrisoarea.

 

Portofoliul

– In portofoliu nu pune multe lucruri, lucruri slabe, lucruri care nu te reprezinta. Putine si bune este regula.

– Portofoliul trebuie sa puna accentul pe cerintele postului deci trebuie adaptat pentru fiecare post.

 

Interviul

– La interviu trebuie sa fii cameleon in functie de persoana cu care vorbesti astfel: daca vorbesti cu HR-ul trebuie sa fii echilibrat si sa ai raspuns la toate intrebarile alea clasice, sa arati interes, sa fii candidatul ideal. HR-ul are rolul de a face o recomandare dar te si poate prinde cu minciuna. Daca interviatorul este omul cu care o sa lucrezi incearca sa fii mult mai deschis si direct, sa vezi in spatele intrebarilor, sa iti pregatesti detaliile cu privire la tipul de munca de care este interesat. Asta e interviul determinant, asa ca nu iti permiti sa vii cu lucruri plate sau clisee. Angajatorii evalueaza caracterul si entuziasmul. In parte pot sa evalueze si cunostintele dar de cele mai multe ori de partea asta se ocupa perioada de proba.

– Pentru interviu trebuie sa te pregatesti cu urmatoarele: invata cat mai mult despre companie si nu face greseli prostesti despre cine sunt si ce fac (portofoliul de clienti de exemplu), incearca sa afli lucruri despre omul care te intervieveaza, pregateste-ti povestile despre tine, locurile de munca, proiecte etc. Atentie la cum te imbraci, la ce ceri de baut la cum stai. Toate astea aduna la perceptia despre tine.

– Cel mai important lucru la interviu este sa arati ca stii ce vrei si ca nu te afli acolo oportunistic sau la misto. Este in general in avantajul tau sa stii ce vrei in viata.

– Daca ti se cere o asteptare salariala, spune-o. Nu evita raspunsul. Propria ta evaluare este parte a interviului. Cere informatii despre pachet si evolutia viitoare. Intreaba de sistemul de evaluare. Ia o decizie cu privire la solicitarea financiara in functie de cum te descurci la interviu si cat de placut ti se pare ca esti. Nu te arunca. Nu interviul este momentul in care iti stabilesti valoarea. Argumenteaza solicitarea dar nu cu ultimul salariu.

– Pregateste-ti intotdeuna intrebari pentru angajator. Cu cat mai destepte, cu atat mai bine. Arata-ti interesul. Fii prezent in discutie.

– Desi e foarte greu, nu incerca sa te vinzi nerealist. Asteptarile fata de tine vor creste foarte mult si o sa cazi la un moment dat de foarte de sus.

– Nu insista dupa interviu decat daca ti s-a cerut asta. Daca ai fost ok, te suna ei.

Cel mai important lucru in tot procesul este sa stii ce vrei si sa o arati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.