S-a Basit Blogosfera ?

Nici pe departe.

Poate o parte din varful ei, cei mai vocali si prezenti. Dar asta de vreo trei ani.

Poate oportunistii de serviciu. Profesionistii traficului de tabloid. Imbarligatorii pentru supravietuire. Sau cei care s-au trezit blogeri si nu reusesc sa-si dea seama de ce sunt blogeri. Dar e bine sa fii blogar. Cameleonii de campanie. Colectionarii de RSVP. Vanzatorii de posturi. Sau cei care nu si-au facut inca un excel cu ce, unde, de ce au fost invitati si ce au facut acolo.

Dar din fericire, acestia nu sunt blogosfera. Sunt doar o parte a aristocratiei blogosferei, sunt intemeietorii si oportunistii care le stiu pe toate si pot (si de cele mai multe ori o si fac) sa sperie orice fata de la PR. Sunt institutiile blogosferei. Sunt inamovibilii.

Motivele pentru care s-a ajuns aici tine de meteahna noastra romaneasca, aceea ca ne place sa ne mintim. Ca e bine cand o mana spala pe alta. Clientii se mint ca ii place cineva si ca sunt vizibili, agentiile de PR se mint ca le vine lumea la evenimente si conferinte, agentiile de publicitate se mint ca au campanii rotunde si dinamice, bloggarii se mint ca sunt influentatori. Dupa care toti se vorbesc pe la spate despre unul, despre altul. Cu zambetul pe buze, cand se privesc. Si data viitoare fac la fel. Si data viitoare incep sa abuzeze unul de altul. Si data viitoare se cearta si se injura. Si iese o mica dramoleta de comunicare.

E buna minciuna. Mai scapi de stresul asta. Mai faci niste bani. Dar are o singura latura usor incontrolabila: are un termen de expirare si de obicei se intoarce impotriva ta.

Spuneam insa ca blogosfera e putin alta. Si e bine mersi. In fiecare an mai bine.

Ati observat, odata cu protestele si porcariile astea din politica, dezvoltarea unui filon foarte puternic de opinie. Oameni care pe blog scriu pareri foarte pertinente despre ce se intampla. Oameni care mai apoi mai ies si in strada. Oameni care concureaza fara nici o problema jurnalismul de trust. Si ei sunt o parte importanta din blogosfera.

Ati dat peste bloguri pe tot felul de nise, oameni care stiu cu turismul, cu fotografia, cu mancatul si gadgeturile, literatura, tot felul de profesii, cu toate lucrurile astea de la masini la nunti, oameni care scriu din ce fac, nu din ce le vine pe mail, oameni care cresc alti oameni. Si ei sunt o mare parte din blogosfera.

Ati citit de ani de zile oameni care au reusit sa se mentina coerenti si echidistanti in tot felul de situatii si care nu fac caz de tot felul de mizerii. Nu se baga in seama si nu sunt cei mai destepti. Si ei sunt buna parte din blogosfera.

Cam asta este blogosfera si nu cred ca a fost mai sanatoasa ca astazi. Si lucrurile sunt asa cum trebuie sa fie, la tine. La cititor. Gandeste cu capul tau si iesi din gregaritatea de Antena 3. Alege tu ce e bine si ce e rau.

Blogosfera nu e basita. S-au basit aia de i-ati incurajat sa o faca si care nu au avut educatia si eleganta sa nu o faca. Aveti tone de optiuni dintre ceilalti. E o decizie de calitate Vs zgomot. De cele mai multe ori trafic inseamna zgomot.

Selectati-va blogosfera care va reprezinta. Si incetati cu vaicarelile.

calculator

4 thoughts on “S-a Basit Blogosfera ?

  1. Pingback: Blogosfera romaneasca – Manual de utilizare (Part 1) | M A N A F U *

  2. Agențiile sunt prea închise (la minte desigur) când vine vorba de invitat bloggeri la evenimente și/sau conferințe. Adică îi preferă pe cei cu zgomot și nu pe cei tăcuți.

    PS : Bine zis în a noua frază 😀

  3. Cred ca e primul articol “pozitiv”, adica de de bine, dar in acelasi timp contrar celor spuse de Cabral. Acum, daca sau bine si ma gandesc, cum trebuie resuscitata blogosfera daca nu printr-un dus rece? Se ia una bucata blogger si om de televiziune, la un eveniment dedicat bloggerilor, se lanseaza un jargon teribil care naste mai multe intrebari decat raspunsuri si, gata. Cred ca in ultimele zile s-au scris atatea articole despre blogosfera cat intr-un an intreg. Iar asta e de bine, mai deschide ochii lumii.

  4. Pingback: Linkuri de weekend

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.