Delirul Care Ne Uneste

Social, politic, individual, ca discurs si manifestare publica traim si asimilam zilnic diverse forme si expresii de sminteala colectiva.

Iata sminteala elocventa, delirul expresiv, coerent. Halucinatia asumata la nivel de structura si media performance.

This is Trump's new faith advisor…and no… This is not a joke

Publicată de Rizia Robertson pe Luni, 4 noiembrie 2019

Genul acesta de manifestare, desi usor de identificat si extrem de contrastant, trece si este adoptat de pana la 15% din populatie fara niciun un clipit. Audienta cumpara organic spectacolul, pleaca de acolo ravasita, transformata, atinsa, convertita. Nimic nu pare nelalocul lui, nu se nasc mirari, nu se ridica sprancene. Dimpotriva, spectacolul deschide cele mai intime supape, ajunge sa mangaie cele mai intime si suprimate trairi: “In sfarsit cineva este elocvent despre ceea ce simt.” Ca atunci cand descoperi o melodie care descrie exact ce traiesti si ramai cu ea pe repeat.

Totusi, tractiunea delirului profesionist deschisa de Vadim si urmata apoi de Diaconescu, Cumpanasu si altii nu are capacitatea de a atrage decat o masa compacta de ultrasi care nu mai reusesc sa faca diferenta pe tabel.

Din acest motiv, mai recent, a aparut si este in crestere delirul moderat afirmat, un balet sofisticat, la limita, intre simularea ideilor progresiste si reafirmarea constanta a coniventei, a apartenentei, a jocului interior disimulat la exterior. Suntem o gasca care stim exact ce facem dar simulam aderarea la legi, la EU, la morala, la toate aceste standarde de care nu ne putem sa ne dezicem fara a provoca o catastrofa.

Politica delirului moderat este o politica a dublei presiuni: o presiune exterioara provenita de la standardul moral, social si politic in care se intampla lucrurile si una provenita din interior, de cartel, care trebuie acoperita, contorsionata pentru a fi facuta prezentabila. In orice caz, cea de-a doua este in majoritatea cazurilor determinanta.

De data aceasta, forma pe care o ia manipularea sau prostia nu mai este exaltata ci mult mai insiduasa, mai aproape de simularea normalitatii, de trairile de zi de zi sau problemele oamenilor, de narativul fiecaruia. Audienta este relativ mica dar foarte loiala, formata aproape exclusiv din beneficiarii cartelului si apropiatii acestora.

Scaparile si iesirile din normal nu mai sunt norma ci au o caracteristica de exceptie, au o natura ciclica, de confirmare: le fac cu ochiul complice masei de votanti ca da, ne aflam in aceeasi smecherie dar nu putem sa o zicem chiar pe fata. Se foloseste tehnica scaparii, se arunca constant cate ceva odios dupa care se retrage, se ofera (cu greutate si argumentat) scuze, totul se termina intr-un sanchi din care fiecare intelege ce trebuie.

Comunicarea, desi publica, are un adresabilitate inchisa, specifica membrilor. Suntem intr-o comunitate de glume cu circuit inchis in care ne distram pe seama celorlalti.

La fel stau lucrurile cu toate celelalte parghii. Unde un observator extern vede un populism cras, membrilor comunitatii li se arata singura solutie, unde de afara se vede inadecvare si mitocanie, in interior se vede curaj si prezenta de spirit, unde spoiala este structura, structura de fapt deranjeaza.

Greselile gramaticale, poticnelile, minciuna cu zambetul pe buze sunt common ground, regulile comunitatii, standardul intern, codul secret. Luarea in deradere nu fac decat sa demarcheze mai bine teritoriile, sa stabileasca mai profund falia.

Aceasta comunitate este cea mai stabila si ajunge pe la 30%. Acest electorat nu mai poate fi scos din acest abuz si complicitate prin devoalarea adevarului sau prezentarea unor lucruri evidente, pentru ca pentru el nu exista alternativa. Sunt corp comun cu abuzatorul, cu agramatul, cu mincinosul intr-un schimb maslovian foarte concret, pe toate nivelele.

Caracteristica principala de evolutie a manipulatorului consta in rafinarea mijloacelor si finetea in abordare. Consultati mai buni, pricepere si actualitate tehnica si digitala fac din Dragnea, Dancila sau Diaconu rachete balistice in stare sa culce la pamant regiuni intregi.

Acestei comunitati conservatoare i se opune istoric o comunitate progresista cu caracteristici greagare similare dar cu un set diferit de probleme: lipsa de unitate, lipsa de apetit, mania perfectiunii, incapacitatea de adaptare, sensibilitatea exacerbata, autismul social, lipsa de identitate si carisma.

Principalul avantaj al progresistilor le este si cea mai mare povara. Progresistul este un naiv ineficient cu rezerve inepuizabile de orgoliu. Capabili sa se descurce si sa creeze, la curent cu noul si frumosul, detaliati si sofisticati, traiesc delirul naivitatii si al turnului de fildes. Nu reusesc sa se amestece cu multimea, sa-si “incalce standardele” si sa gaseasca compromisul unificarii, nu reusesc sa-si aplice criterii printre ei sau personal, sunt incapabili sa gaseasca un traseu sau sa deschida un discurs coerent. Sunt transpusi de cat de destepti si drepti sunt si asta ii transforma in prosti si ineficienti.

Cea mai mare slabiciune a acestei comunitati este incapacitatea de a cladi pe propriile principii, in afara referintei continue la rau. Binele pare ca traieste numai ca raspuns al abuzului raului. Si doar deranjul extrem al raului ii mobilizeaza. Hahaiala despre prostul de dincolo reprezinta zeama care coaguleaza principiile cele mai solide. Practic, sunt atat de destept pe cat de prost pot sa te arat zilnic.

Desi personal se descurca sa-si ia deciziile, politic se complac intr-o stare de imaturitate, dezinteres si lipsa de actiune coordonata.

Si ajungem la ultima forma de delir, cel al nepasarii, al neimplicarii. 50% din populatia noastra traieste o iluzie complexa legata de ineficienta implicarii, un autism generalizat, o conditie autoimpusa de pasivitate si nepasare.

…..

La orice manastire sunt doua tipuri de oameni. Oameni cu toate drepturile si un fel de suboameni care poarta denumirea de vietuitori. Acestia sunt cei care ajuta prin curte, pe la bucatarie, in principal la muncile conexe de mentenanta a lacasului. Sunt niste tolerati si ei venereaza asta.

…..

50% din populatia Romaniei formeaza cea mai mare comunitate, cea a vietuitorilor. O comunitate de romani care traiesc printre noi, care uneori iti fac curat in casa, alteori iti pun un diagnostic, care uneori te opresc in trafic si alte ori iti cer sa ajuti copii bolnavi, care citesc horoscopul sau cartile de Gaudeamus, care scriu pe la gazete sau pe pereti, care ajuta sau incurca, care vor sau pot care cred sau asteapta.

Romani prea ocupati sa ridice capul, prea mici ca sa faca diferenta, prea blazati ca sa se complice cu chestia asta, prea putin educati sa inteleaga ce se intampla, prea buni pentru hotii astia, prea vinovati ca nu inteleg nimic in jur.

Romanii care tin Romania pe loc, ca in curtea unei manastiri, unde nu se intampla nimic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.