Lumea In Care Traim … Si Murim

“Drumul de la vulnerabilitate la patologie este marcat de mai multe variabile rezultate din interacţiunea dintre materialul genetic individual şi factorii de mediu ce acţionează în timpul dezvoltării.”

Vincent_Willem_van_Gogh_002

Sunt doua lucruri care m-au socat anul asta (si poate in mai multi ani). Primul s-a intamplat acum cateva luni, al doilea de azi. Doua lucruri care par ca sunt din alta lume. Care nu adauga logicii vietii normale.

Primul este stirea despre pensionarii care s-au sinucis dupa ce s-a declansat o ancheta cu privire la niste falsuri in dosarele respective de pensii. In perpectiva unui proces si eventual a unei condamari, poate si a unui an in puscarie, au ales sa se sinucida. Alti doi, sot si sotie, de 54 de ani se sinucid, dupa ce afla ca au de dat inapoi 41.000 de lei casei de pensii.

Al doilea este despre baiatul care intra cu masina frontal pe DN1 intr-o masina de pe sensul opus, care mergea regulamentar, aparent pe fondul unei caderi psihice dintr-o dramoleta de dragoste. Fara sa intelegem foarte bine cum, de ce, o familie cu 5 membri dispare intr-o dimineata.

Deci cum e cu oamenii astia ? Care e marea miza ?

Situatiile par fara legatura intre ele dar cumva e vorba despre doua tipologii care au ajuns la limita, care au facut pasul de nefacut. Pentru unii, limita e mizeria morala si sociala, pentru celalalt e o ratare de duzina care ii diminueaza in asa masura egoul incat contraponderea trebuie sa fie o grozavie.

Unii insala statul ani buni, cu frica si calculele inerente si pur si simplu cedeaza final in momentul in care constructia se naruie si sunt pusi in fata realitatii. Pur si simplu nu fac fata propriului joc la cacealma si este interesant ca aici putem sa vedem tot spectrul de la lasitate la rusine dar chiar si onoare.

Celalalt duce la maxim un ego superinflamat si decide (la limita delirului sper) ca trebuie sa ne arate fara dubii cine este si ce poate. Isi organizeaza o iesire din scena grandioasa, naucitoare, cu damage colateral maxim. Printr-o demonstratie si logica de scelerat produce o oroare vizand direct si concret persoana care l-a refuzat, tarand-o astfel probabil pe viata.

Oamenii se impart in doua, in toate domeniile sau situatiile: unii care gandesc, simt, planifica, spera si atat si ceilalti care ajung sa actioneze, sa puna in practica, sa treaca dincolo.

Totul se reduce la momentul ala de desprindere, de a lua decizia sa faci lucrul ala, de a te arunca spre ceva, de a uita de tot ce ti se spune sau de tot ce e in jurul tau.

Si asta poate sa te faca inventator, antreprenor, stralucitor sau criminal.

“În amigdală informaţiile sunt procesate sub formă de emoţii şi rezultatul este apoi transmis prin impulsuri nervoase la locus ceruleus şi hipotalamus. Locus ceruleus reprezintă locul de origine a sistemului noradrenergic ascendent şi sub impactul informaţiilor de la amigdală apare activarea acestuia (primul răspuns ca urmare a activării sistemului nervos autonom este tahicardia)”

In concluzie, toata viata ne antrenam amigdala, sa fim diferiti si sa dam maxim din noi, fara insa sa facem tampenii ireversibile. Va doresc o amigdala performanta si cat mai putine intalniri cu cei care nu reusesc in domeniu.

 

De La Peter Drucker – The Man Who Invented Management

dsa-culture-eats-strategy-for-lunch

  1. “Doing the right thing is more important than doing the thing right.”
  2. “If you want something new, you have to stop doing something old.”
  3. “There is nothing quite so useless as doing with great efficiency something that should not be done at all.”
  4. “Results are gained by exploiting opportunities, not by solving problems.”
  5. “So much of what we call management consists of making it difficult for people to work.”
  6. “People who don’t take risks generally make about two big mistakes a year. People who do take risks generally make about two big mistakes a year.”
  7. “Meetings are by definition a concession to a deficient organization. For one either meets or one works. One cannot do both at the same time.”
  8. “Long-range planning does not deal with the future decisions, but with the future of present decisions.”
  9. “Management is doing things right. Leadership is doing the right things”

Ce Aflam Despre Romani De La “Schimb de mame”

De cinci sezoane, PRIMA TV ne propune emisiunea “Schimb de mame”. Multe s-au schimbat in grila anii astia dar “Schimbul” a ramas neclintita (au strans 285 de episoade).

schimb-de-mame-prezentare_resize

Nu mi-e clar cum e cu audientele dar nu exista o emisiune pe piata la ora actuala care sa spuna mai multe despre romanii normali, sa ii arate asa cum sunt, in familie, fara vedete, fara interventii, fara extradrama, pur si simplu o fotografie a felului si locului in care suntem la nivelul mediu si de jos. Asta e lutul din care e facut poporul roman, poporul votant, consumatorul.

Este o emisiune cu oameni normali, de la orase si sate, pusi in situatii care ii scot complet din confort si care genereaza cele mai autentice reactii, in cel mai autentic cadru. Este o emisiune in care vedem tot: unde locuiesc, ce mananca, cu ce se imbraca, cum vorbesc, care le sunt valorile si limitele, cum isi educa copiii, la ce stimuli raspund, rolurile sexelor in familie, legatura cu media si influentele exterioare. E imaginea aia de n-a reusit sa o scoata nici o cercetare, e locul unde gasesti explicatii pentru tot felul de comportamente aparent inexplicabile.

Iata cateva concluzii despre romanii nostri, din peste aproximativ 50 de emisiuni vazute. Evident, vorbesc despre majoritate. Sunt si exceptii la cele de mai jos:

Romanii se iau in serios, o iau personal, nu reusesc sa intre in rol. Emisiunea e pe viata si pe moarte. Oameni aparent normali se transforma intr-o saptamana complet. Oameni care se inscriu la emisiune vazand oameni care plang la final, plang si ei la randul lor la final. Antropologie si sociologie first hand.

N-am vazut prea des haz de necaz. N-am vazut bun simt asa cum spune legenda ca are romanul originar. Tinerii (generatia asta noua) sunt lipsiti de repere, conectati la ziua curenta.

Familiile sunt matriarhale, femeia tine gospodaria si ia deciziile cu privire la organizare, educatie, investitii. Postura din care face acest lucru este insa lipsita de recunoastere. Barbatii se astepta sa fie serviti si respectati. Nu se implica in crestea copiilor si au o atitudine de expectativa. Intervin doar ca ultim cuvant, masura.

Majoritatea barbatilor romani sunt niste mitocani. Destul de abrutizati, se comporta ancestral cu femeile si copiii. Nu avem parte de fineturi sau nuante. Morometii de acum 80 de ani sunt la fel de actuali.

Femeile sunt intr-o postura de sacrificiu pentru ca familia sa fie imbracata, hranita si linistita. Bucuria lor consta in satisfactia membrilor din familie serviti. Desi constientizeaza lipsa de respect din casa, nu au ce face pentru a schimba asta.

Romanii gatesc foarte mult si destul de variat. Pare ca avem o experienta culinara interesanta la acest nivel. Mare parte din timpul femeii sta in jurul asigurarii hranei.

Conditiile de viata sunt mizere dar in general toate casele au tot ce le trebuie din perspectiva dotarilor. Conditiile mizere se datoreaza lipsei de calitate si aplecare spre simplitate. Totul este incarcat si eclectic. Stilul este departe de a-si fi gasit vreun rost in casa romanului mediu si sarac. Aici se duc toate chinezismele si plasticele ieftine.

Romanii au facut o filozofie de viata din a afirma ce trebuie facut dar a nu face. Majoritatii ii place sa faca parada de intelepciune si referinte recunoscute, fara a demonstra ca si aplica ce considera un comportament dezirabil.

Nimeni nu este de vina la romani. Discutiile interminabile nu reusesc sa gaseasca cauza lucrurilor. Nimeni nu cedeaza (poate e si parte de scenariu aici).

Romanii au o relatie de fatada cu credinta. O bifeaza si o folosesc la nevoie. Rar mai gasim niste femei intr-o zona de bigotism.

Pasivitatea este atmosfera principala in casele romanilor. Totul se desfasoara intr-o rutina si un ritm jos, asezat. Romanii sunt multumiti cu ei si viata lor.

Romanii sunt inflexibili. Noul ii sperie, sunt fixati in comoditate si rutina. Nu sunt deschisi la concepte din afara – stiu ei mai bine cum trebuie educati copiii sau lucrurile merg foarte bine cum merg, nu trebuie intervenit asupra lor. Strainii care le intra in familie sunt priviti condescendent si cu un zambet autosuficient in coltul buzelor.

Romanii nu vorbesc corect si nu au nici o preocupare in directia asta. Stilul e rastit si de mahala. Ridicatul vocii face parte din argumentele de baza.

Televizorul e principala relatie cu lumea exterioara si educatia (fara surprize aici).

Orice casa, din orice fundatura are calculator si internet. Telefonul mobil destept este cea mai evoluata scula din casele romanilor. Telefonul si calculatorul sunt principalele instrumente prin care cei mici se educa, isi petrec timpul sau sunt determinati sa faca lucruri.

Peste 5.000 de familii s-au inscris pentru acest program in cei 5 ani.

Bravo Prima ! Hai Romania !

wifeswap_2012-12-02_a wifeswap_2013-11-09-1 wifeswap_2013-11-17-1 wifeswap_2013-12-15-1 wifeswap_2014-04-13_a